Een beetje mooie foto’s maken is vandaag de dag best belangrijk. Veel mensen gebruiken social media om hun foto’s te delen of hebben content nodig voor hun bedrijf of website. Je zou natuurlijk ook een fotograaf kunnen inhuren om mooie foto’s voor je te maken. Het leukste is echter om dit zelf te doen. Ook worden door het toepassen van een aantal simpele trucjes je vakantie foto’s gelijk een stuk interessanter. Wil jij je fotografie kunsten als beginner verbeteren? Dan is deze blogpost er voor jou!

De verschillende composities

Er zijn verschillende regels omtrent de compositie van je foto’s. De ene compositie werkt soms beter dan de ander. Ga hier vooral zelf mee spelen en leer op verschillende manieren te kijken. Hieronder bespreken we de standaard regels voor het krijgen van een mooiere compositie. Want zeg nou zelf, een standaard foto met een voorwerp of iets degelijks precies in het midden van het beeld is ook maar saai toch? Wanneer je een mooie foto hebt gemaakt, kun je deze laten printen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld professionele epson inkt, voor het allerbeste resultaat. Ook kun je online vaak voor een goedkopere prijs een kwalitatieve hp cartridge aanschaffen.

Composities uitgelegd

Allereerst gaan we het hebben over de regel van derden. Hierbij verdeel je je beeld in 9 exact gelijke vlakken. Hierdoor krijg je, ongeveer in het midden van je beeld, 4 snijpunten waar de lijnen elkaar kruisen. Wanneer je een foto maakt, zorg er dan voor dat het onderwerp zich bevindt op een van die 4 kruizen. De volgende regel is: de gulden snede. Ook hier verdeel je het beeld weer in 9 vakken, máár hierbij is het vak in het midden is een stuk kleiner dan bij de vorige regel. De grootte vak de vakken wordt automatisch berekend door middel van een speciale, wiskundige berekening. Doordat het middelste vak een stuk kleiner is, bevinden de snijpunten zich dan ook op een andere plek. Het uitgangspunt is nog steeds om het onderwerp op een van de snijpunten te hebben. Zorg ervoor dat je onderwerp met het midden op een snijpunt terecht komt, voor het mooiste resultaat.

Vervolgens heb je de symmetrische compositie. Met een symmetrische compositie zijn de twee helften ongeveer gelijk. Dit kan zowel horizontaal als verticaal zijn. Als laatste bespreken we de kijkruimte. Deze regel heeft te maken met de kijkrichting waarnaar je onderwerp kijkt wanneer dit een mens of dier is. Als kijker is het extra leuk als je kunt zien waar je persoon of dier naar kijkt. Zorg er daarom voor dat je dit meeneemt in je beeld.