Als je partner onlangs bevallen is van een kind, waarvan er wordt gezegd dat het je zoon of dochter is, dan is het mogelijk dat je daar twijfels bij hebt. Dit kan er bijvoorbeeld door komen dat het kind niet op je lijkt, dat je al maanden geen geslachtsgemeenschap hebt gehad of dat de relatie niet zo soepel verloopt. Het is dan ook te begrijpen dat je er twijfels bij kan hebben of het wel daadwerkelijk je kind is. Je kunt dan het beste een vaderschaptest afnemen om te achterhalen of het kind daadwerkelijk jouw zoon of dochter is. 

 

Wat zijn de gevaren van een vaderschaptest?

Het is belangrijk om te weten dat het afnemen van een vaderschapstest geen lichamelijke gevolgen kan hebben voor het kind of voor de ‘vader’. Wel is het mogelijk dat je door de uitslag zeer teleurgesteld kan raken, maar ook dat je in een ruzie beland die uit de hand kan lopen. Het is daarom altijd belangrijk om goed na te denken over of het afnemen van een vaderschaptest handig is, maar ook of je dat echt wilt. Daarnaast is het ook verstandig om na te denken over hoe je gaat handelen bij een ‘verkeerde’ uitslag.

 

Hoe werkt het afnemen van een vaderschaptest?

Voor het afnemen van een vaderschapstest hoef je niet met het kind naar een laboratorium te gaan. Dit kun je tegenwoordig allemaal zelf doen via het internet. Je kunt via het internet namelijk een vaderschapstest bestellen en deze krijg je binnen enkele werkdagen binnen. Het is dan de bedoeling dat je DNA van jezelf en van het kind afneemt. Vervolgens verstuur je dit naar een laboratorium waar specialisten het DNA met elkaar gaan vergelijken. Binnen enkele weken word je persoonlijk opgebeld met de uitslag van de vaderschapstest. 

 

De vader wilt niet meewerken 

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je een zwangere vrouw bent en wilt bewijzen dat je partner ook daadwerkelijk de vader is. Als de vader niet mee wil werken, dan kan dat natuurlijk erg vervelend zijn, want je zou dan dus geen DNA test af kunnen nemen. Gelukkig is dit wel mogelijk, want je zou hiervoor ook een broer of vader van je partner kunnen contacteren. Je partner heeft namelijk grotendeels hetzelfde DNA als zijn broer of vader. Aan de hand van dit DNA kan dus ook gekeken worden of je partner daadwerkelijk de vader is van je zoon. Houd er wel rekening mee dat dit vaak niet gewaardeerd wordt door je partner!