Elektrische fietsen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en bieden tal van voordelen. Zo maken ze het mogelijk om grotere afstanden af te leggen zonder te veel inspanning, zijn ze milieuvriendelijker dan auto’s en helpen ze bij de vermindering van de verkeerscongesties in de vroege ochtend en na het werk. Als je op zoek bent naar een nieuwe fiets, overweeg dan om een elektrische fiets te kopen. Deze blog geeft je een aantal tips voor het kopen van een elektrische fiets. 

Verschillende soorten

Elektrische fietsen kun je verkrijgen in diverse maten en modellen. Dat komt omdat iedere fiets weer ontworpen is voor een ander soort gebruik. Als je de fiets voornamelijk gebruikt voor woon-werkverkeer, overweeg dan een model met een hogere actieradius. Ook is het aan te raden om voor een elektrische fiets te gaan die de mogelijkheid biedt om werktassen en eventueel koffers te vervoeren. Ben je van plan om op ruiger terrein te fietsen? Kies in dat geval dan voor een model met een sterkere motor en een betere vering. Een gazelle e bike voldoet vaak wel aan deze wensen. 

Kosten

Elektrische fietsen kunnen redelijk prijzig zijn. Daarom is het goed om vooraf te bepalen wat je precies wilt uitgeven. Daarna kun je actief gaan zoeken naar modellen die binnen jouw budget vallen. Houd er wel rekening mee dat goedkopere modellen vaak minder functies hebben en tevens soms minder duurzaam zijn. 

Specificaties

Bij de aankoop van een elektrische fiets moet je vooral letten op de specificaties van de fiets. De belangrijkste is de capaciteit van de accu. Deze bepaalt hoe ver je precies kunt fietsen voordat je accu weer moet worden opgeladen. Andere belangrijke specificaties zijn de motor, het gewicht van de elektrische fiets en de remmen. Vergeet ook niet te kijken naar een fiets met riemaandrijving. Dit is een populaire specificatie.  

Retourbeleid en uitproberen

Verder is het goed om bij de aankoop van een elektrische fiets te vragen naar het garantie- en retourbeleid. Dit is belangrijk, want als er iets mis is na de aankoop, wil je natuurlijk wel optimaal geholpen worden door de verkoper. Om er zeker van te worden dat een elektrische fiets helemaal voldoet aan je wensen, is het handig om een proefrit te doen. Zo kun je beoordelen of de fiets bij je past en of je er comfortabel mee kunt fietsen. Tip: probeer de fiets uit op verschillende terreinen om te zien wat het verschil in prestatie is tussen vlakke wegen, heuvelachtige wegen en offroad-terreinen.