Houd jij wel van een lekker wijntje bij het eten of de borrel? Of je nu een echte connaisseur bent of gewoon altijd de huiswijn bestelt, je hoort bij een grote groep mensen die graag genieten van een heerlijk glas rode of witte wijn. Maar wat moet je nou echt bestellen de volgende keer dat je uit eten gaat? Wij hebben de bekendste Franse wijn voor je op een rijtje gezet. Voor bij de bitterballen of een vijfgangendiner: het maakt niet uit. Deze wijnen smaken overal heerlijk bij!

Echte Franse wijn

Frankrijk kent negen bekende wijnstreken, elk met hun eigen soort wijn. Dat zijn Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Elzas, Loire, Rhône, Zuidwest-Frankrijk, Languedoc Roussillon en de Provence. De meest bekende streek is misschien wel Bordeaux. Hier wordt onder andere de Merlot en de Cabernet Sauvignon gemaakt. Dit zijn echte klassiekers die vaak voor hoge prijzen worden verkocht. Toch winnen wijnen uit andere regio’s en landen het steeds vaker van bordeauxwijnen aan de onderkant van de markt. In de supermarkt en de slijterij is er dan ook nog genoeg andere keuze.

Champagne uit Frankrijk

Iedereen kent champagne natuurlijk wel. Deze mousserende wijn wordt alleen gemaakt in de champagnestreek in Frankrijk. In Nederland wordt champagne vooral gedronken bij oud en nieuw, maar champagne kun je ook heerlijk bij het diner of de borrel drinken. De prijzen voor champagne kunnen natuurlijk wel oplopen. Daarom kiezen veel liefhebbers van bubbelwijn tegenwoordig ook voor het Italiaanse Prosecco of de Spaanse Cava. Deze smaken net iets anders dan champagne maar delen de kenmerkende lichte bubbel van het drankje.

Witte en rode wijn uit Frankrijk

Er zijn nog veel meer wijnen die worden gemaakt in Frankrijk. Denk bijvoorbeeld aan chardonnay, de wijnsoort die het bekendst is als Chablis. Deze is afkomstig uit de Bourgogne. In de Elzas moet je zijn voor riesling of pinot blanc. Rhônewijnen zijn erg veelzijdig: dat komt omdat de rivier de Rhône van de Zwitserse Alpen tot aan Marseille loopt. De bekendste wijn uit deze streek is de Chateauneuf-du-Pape. De Provence staat dan weer bekend om de roséwijn. Verder heb je natuurlijk ook nog de pinot noir en pinot blanc, net als de cabernet franc, muscadet, chenin blanc, malbec, mono cépages en nog veel meer. Frankrijk wordt immers met recht het land van de wijn genoemd. Of je nu op zoek bent naar een goede fles wijn om iemand cadeau te doen of gewoon een lekker glaasje wil bestellen: met een van de vele Franse wijnen weet je zeker dat je altijd goed zit.