Een dompelpomp is een apparaat dat wordt gebruikt om vloeistoffen te verplaatsen. Het wordt veel gebruikt in verschillende sectoren, zoals de industrie, landbouw, milieu en zelfs in de huishoudelijke sector. Dit komt omdat het een handig apparaat is dat veel voordelen biedt. Zo is het één van de meest kosteneffectieve pompen die momenteel op de markt is. Ze zijn eenvoudig te installeren en bedienen, dit maakt het gebruik in kleine ruimtes ook mogelijk. Ook in gebieden waar er slechts beperkte mogelijkheid tot energie is kunnen deze gebruikt worden. Ze hebben geen externe motor nodig waardoor de geluidsoverlast minimaal blijft. Hierdoor kunnen ze dus ook voor langere tijd binnenshuis gebruikt worden. Ook zijn dompelpompen energie zuiniger dan de gemiddelde pomp, dit komt doordat ze geen speciale verwarmingselementen gebruiken om te voorkomen dat het water bevriest. Als klap op de vuurpijl kan de dompelpomp ook nog eens in verschillende soorten water gebruikt worden. Van schoon helder water tot chemisch afval vervuild met vaste delen.

De werking van de pomp

De dompelpomp is ontworpen om vloeistoffen te verplaatsen met minimale energie-investering. Het heeft geen bewegende onderdelen, waardoor het minder kans op storing heeft. Hierdoor heeft de dompelpomp ook een langere levensduur dan andere pompen. Het water wordt via de onderkant van de pomp opgezogen langs het aanzuigrooster. Hierna bevind het zich in de pomp. Door gebruik te maken van verschillende luchtdrukken kan het water via de persaansluiting de pomp weer verlaten. Vaak wordt hier een slang op aangesloten zodat het water dat de pomp weer verlaat op een gecontroleerde plek terecht kan komen. Het apparaat is eenvoudig te installeren en te bedienen, Hierdoor is gemakkelijk voor iedereen om te gebruiken. De onderkant van de pomp wordt in de te pompen vloeistof gelegd en vervolgens de slang op de plek waar de vloeistof terecht moet komen.

Voorbeelden van doeleinde

De dompelpomp kan ook worden gebruikt om water uit putten of tanks te halen of om water naar andere locaties te transporteren. Hierbij wordt veelal een vuilwater dompelpomp gebruikt. Deze kunnen zogenoemde ‘zwart water’ verplaatsen. Dit is water wat vervuild is met grotere vaste delen.  Het kan ook worden gebruikt om vloeistoffen zoals olie of chemicaliën te verplaatsen in industriële processen. In de landbouwsector wordt de dompelpomp vaak gebruikt om water naar akkers of tuinen te transporteren. Ook in de huishoudelijke sector wordt de dompelpomp vaak gebruikt voor toepassing zoals tuinberegening of zwembadverwarming. Maar ook bij heftige lekkages waarbij de kelder vol met water komt te staan kan dit apparaat een geschikte uitkomst zijn.