Droom je je hele leven er al van om heerlijke gerechten klaar te maken en wil je dit doen in je eigen restaurant? Dan zijn er ontzettend veel zaken waar je rekening mee moet houden. Het openen van een restaurant klinkt erg makkelijk, maar dat is het zeker niet. Je zult lange dagen moeten draaien en ook kan het zeer intensief werk zijn, vooral als je een groot restaurant opent waar tientallen gasten kunnen eten. In dit artikel vind je meer informatie over de punten waarmee je rekening mee moet houden. 

 

Het openen van een restaurant is erg prijzig

Een van de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden, is dat het openen van een restaurant niet bepaald goedkoop is. Je bent vaak tienduizenden tot honderdduizenden euro’s kwijt. Dat heeft ermee te maken dat je een pand moet huren of kopen, personeel moet aannemen, maar ook veel apparatuur moet aanschaffen. Daarnaast moet ook het restaurant ingericht worden. Wanneer je het restaurant gaat inrichten, dan is het verstandig om te besparen op de meubels. Dit kun je doen door gebruikte horeca stoelen aan te schaffen, want deze zijn goedkoper dan nieuwe horeca stoelen. 

 

Voor een terras heb je een vergunning nodig

Veel restaurant is Nederland hebben een terras. Dat heeft ermee te maken dat ze hierdoor veel gasten kunnen trekken in de zomer. Iedereen vindt het wel fijn om tijdens het warme weer een drankje te drinken op het terras. Hier moet jij als restauranteigenaar dus zeker ook op inspelen, maar het is verstandig om er rekening mee te houden dat je voor het openen van een terras een vergunning nodig hebt. Deze vergunning kun je bij het gemeentehuis aanvragen en het kan enkele weken duren voordat je daar meer over hoort. Daarnaast moet je ook niet vergeten om de juiste terrasmeubels aan te schaffen zoals een horeca terrastafel

 

Heb je al een pand?

Mocht je nog geen pand hebben waar je een restaurant wilt openen, dan moet je er rekening mee houden dat je een restaurant alleen mag openen in een pand dat bestemd is voor horeca. De bestemming kan je wijzigen door dit bij de gemeente aan te vragen, maar ook kun je dit omzeilen door een pand te kopen. Dit is voor veel startende ondernemers geen optie en dat is logisch. Veel startende ondernemers beschikken namelijk niet over het budget om een pand aan te kunnen schaffen.