Sta je op het punt om een grote schoonmaak te houden of ga je verbouwen? Dan is een afvalcontainer huren geen overbodige luxe. Het eerste waar je aan moet denken, is de grootte van de container die je nodig hebt. Dit hangt natuurlijk af van de omvang van je project. Voor een kleine klus zoals een badkamerrenovatie is een 3m³ container vaak al voldoende. Ga je echter het hele huis strippen, dan is een 10m³ container geen overbodige luxe.

Naast de grootte is het type afval dat je wilt afvoeren belangrijk. Niet alles mag namelijk zomaar bij elkaar in een container. Zo heb je verschillende containers voor bouwafval, grofvuil, tuinafval en schoon puin. Het scheiden van afval helpt niet alleen het milieu; het maakt het huren van een container ook vaak goedkoper, omdat gescheiden afval makkelijker te verwerken is.

Wat kost het om een container te huren

De kosten van een afvalcontainer huren kunnen nogal uiteenlopen. Dat hangt natuurlijk af van het formaat en het type container dat je kiest. Kleine containers voor schoon puin zijn aanzienlijk goedkoper dan grotere containers voor gemengd bouwafval. Over het algemeen kun je rekenen op prijzen die beginnen bij zo’n €273 voor een 3m³ container voor bouwafval, maar dit kan oplopen tot wel €489 voor een 10m³ container.

Let op: in deze prijzen zit meestal meer inbegrepen dan je denkt. Transport, afvalverwerking en een huurperiode tot 8 weken zijn vaak inbegrepen in de totaalprijs. Mocht je de container langer nodig hebben, dan zijn er mogelijkheden om de huurperiode te verlengen tegen een kleine meerprijs.

Stappen voor het huren van een container

Het vinden van een plek om een container huren is tegenwoordig niet zo moeilijk meer.Een simpele zoektocht op internet naar ‘container huren’ levert al snel meerdere aanbieders op. Afval.nl, bijvoorbeeld, biedt verschillende containers aan voor allerlei soorten afval. Het bestelproces zelf is vaak eenvoudig en snel.

Het proces begint met het selecteren van het juiste type en grootte van de container die past bij jouw project en afvalsoort. Vervolgens geef je aan wanneer en waar je de container geleverd wilt hebben. Betaling gaat simpelweg via iDEAL of andere gangbare betaalmethodes. Als alles rond is, staat de container de volgende werkdag al bij jou op de stoep, mits je voor 23:59 besteld hebt.

Plaatsing van de container en regelgeving

Bij het plaatsen van een container moet je rekening houden met de regelgeving van jouw gemeente. In veel gevallen kun je zonder vergunning een container op eigen terrein of een parkeerplaats laten plaatsen. Echter, als je in een drukke straat woont of geen eigen terrein hebt, dien je mogelijk bij de gemeente een vergunning aan te vragen of te informeren naar de plaatselijke voorschriften.

Het is belangrijk dat de container geen overlast veroorzaakt en veilig is geplaatst zonder dat deze bijvoorbeeld het verkeer hindert. Daarom zal het verhuurbedrijf samen met jou kijken naar de beste locatie voor plaatsing. Zorg altijd dat er voldoende ruimte rondom de container is zodat deze makkelijk bereikbaar is voor ophalen en neerzetten.

Maximaal gebruik maken van je gehuurde container

Eenmaal geplaatst wil je natuurlijk maximaal gebruik maken van je gehuurde afvalcontainer. Belangrijk is om efficiënt te laden; zwaardere items onderin en lichtere items bovenop zorgen ervoor dat je meer kwijt kunt. Ook moet je erop letten dat je niet boven de rand van de container stapelt, dit kan namelijk extra kosten opleveren en is bovendien niet toegestaan.

Daarnaast is het slim om rekening te houden met wat er wel en niet in de container mag. Chemisch afval, asbestgelijkend materiaal of elektronische apparaten zijn vaak uitgesloten en dienen apart ingeleverd te worden volgens de regels van jouw gemeente.

Na het klaren van de klus: wat gebeurt er met het afval

Nadat jouw project klaar is en de container vol zit, zal het verhuurbedrijf deze weer ophalen. Het afval wordt vervolgens naar een sorteercentrum gebracht waar het gescheiden en gerecycled wordt waar mogelijk. Zo draag jij bij aan een beter milieu door middel van verantwoord afvalbeheer.

Het gemak van online bestellen, snelle levering en goede service maakt dat steeds meer mensen kiezen voor het huren van een afvalcontainer bij hun klusprojecten. Met bedrijven als Afval.nl wordt een groot gedeelte van het werk uit handen genomen zodat jij je kunt concentreren op wat echt belangrijk is: jouw renovatie of opruimproject succesvol afronden.