Ooit wel eens in de tuin gewerkt en eens wat irritatie en jeuk gevoeld? En gemerkt dat de kippen, kanaries en verschillende reptielen zich wat anders gaan gedragen? Dan kan de tuin last hebben van bloedluizen. Wat zijn deze dieren precies en, vooral, hoe komt iemand ervan af? Dat staat allemaal beschreven in deze blog.

Bloedluis

Om te beginnen is de naam ‘bloedluis’ eigenlijk niet helemaal kloppend. Het is namelijk een type mijt. Een andere benaming voor het beestje is de ‘rode vogelmijt’. In de laatste paar jaren zijn deze veel opgedoken in vele tuinen. Natuurlijk zijn de mijten al jarenlang aanwezig, maar door de klimaatopwarming worden deze op steeds meer plekken steeds meer te zien. Daar hoort dus iets aan gedaan te worden.

Een bloedluis is grijsachtig tot wit van kleur. Wanneer het bloed heeft gezogen, zijn de beesten donkerrood. De volwassen vrouwtjes zijn ongeveer 0.6 tot 0.8 millimeter groot en kunnen met het blote oog gezien worden. De mannetjes zijn driemaal kleur en zeker larven zijn vrijwel onzichtbaar. Bloedluizen kruipen graag in kiertjes en gleuven, omdat zij geen groot fan zijn van zonlicht. Bloedluizen drinken graag het bloed van kippen, duiven, kanaries en zelfs spinnen. Hierdoor kunnen de vogelachtige en reptielen bloedarmoede oplopen. Door dit verlies kunnen de vogels ziek en onrustig worden en zij kunnen zelfs overlijden.

Zien bloedluizen geen vogels, dan zullen zij overleven op andere dieren. Denk bijvoorbeeld aan katten, konijnen of muizen. Zo verspreiden zij zich toch voort. Bloedluizen zijn niet slecht voor mensen, maar kunnen wel voor enige irritatie zorgen.

Herkennen

Als de mijten onzichtbaar zijn, hoe kan iemand dan een bloedluis herkennen? Voor effectieve bestrijding is het belangrijk dat er vlug gehandeld wordt en dus snel door te hebben dat er bloedluizen aanwezig zijn. Dit kan door middel van het wrijven lang de binnen- en buitenkant van het hok van de vogels. Zijn er rode sporen, dan zijn er bloedluizen aanwezig. In de avond kan er met een lamp het hok gecontroleerd worden op beesten die tevoorschijn zijn gekomen. Ook zijn er bloedluisvallen die gebruikt kunnen worden. Houd altijd een goed oog op de kippen of andere dieren die in het hok zitten. Zien zij er ziekig en mager uit? Dan is het tijd om extra te checken op bloedluizen. Preventie is eigenlijk het beste bestrijdingsmiddel wanneer het draait om bloedmijten.

Bestrijden

Er zijn chemische en natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen bloedluizen op de markt te vinden. Om milieuvriendelijke manieren wordt het aanbevolen om te gaan voor biologische middelen. Chemische middelen zijn immers slecht voor het milieu, mens en dier.