We worden allemaal een dagje ouder. Dit is een van de weinige dingen die vaststaat in het leven en je moet er dan ook rekening mee houden. Zo is het op een gegeven moment tijd voor de aanschaf van een huis. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een net werkend persoon bent die een huis wil gaan kopen, voor de eerste keer. Het kan ook zijn dat je een gezinnetje wil stichten of dit al hebt gedaan, en nu een grotere leefomgeving wil. Ook is het goed mogelijk dat je al wat ouder wordt en liever de mogelijkheid hebt tot geheel gelijkvloers wonen. Het is allemaal een optie, maar dat laten we even in het midden. Wat we niet in het midden laten, is dat je aan bepaalde dingen moet denken als je een huis gaat kopen. We vertellen je in deze blog over alles waar je aan moet denken bij het kopen van een huis.

Hypotheek

Een van de eerste dingen die je wil meenemen in je beslissing, is de hypotheek. De hypotheek die je kunt nemen op een huis is afhankelijk van veel factoren, maar tegenwoordig komt er steeds meer gewicht toe aan twee dingen; het inkomen van jou en het inkomen van je partner. Het laagste inkomen kan voor 90% meetellen, maar je kunt ook een hypotheek nemen op alleen jouw inkomen. Daarnaast is het misschien aan te raden om te kijken naar een hypotheekrente 10 jaar vast. De centrale banken zitten voorlopig een beetje klem, maar de verwachting is dat de rente de komende tijd flink opgeschroefd gaat worden. Voor al je opties kun je eens kijken bij hypotheekrente.nl, misschien kunnen zij je de nodige nieuwe inzichten geven. 

Behoeften

Naast de hypotheek die je wil nemen, zul je goed moeten kijken naar de behoeften die je hebt. Je wil een huis dat voldoet aan al je wensen en daarbij zul je vooral de levensfase waar jij en mogelijk je gezin in zitten mee moeten nemen. Zo kun je eens kijken naar de leeftijd die jij (en je partner hebben) hebt maar ook eventueel naar je kinderen of een mogelijke kinderwens. Ook is het goed om te kijken naar de omgeving waarin je je wil bevinden. Is dat de drukke stad of toch liever in de natuur? Kijk er allemaal eens naar, want het heeft een grote invloed op het huis waar je uiteindelijk in terecht komt.