Als motorrijder wil je natuurlijk goed verzekerd zijn, zodat je zorgeloos van je vrijheid op de weg kunt genieten. In deze gids leggen we je alles uit over motorverzekeringen, zodat je precies weet waar je op moet letten bij het afsluiten of wijzigen van je verzekering. We bespreken de verschillende soorten dekkingen, factoren die de premie beïnvloeden en geven je ook nog enkele handige bespaartips.

Soorten motorverzekeringen: kies de juiste dekking

Er zijn drie soorten motorverzekeringen waaruit je kunt kiezen om je motor te verzekeren. Het is belangrijk om de juiste dekking te kiezen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij eventuele schade. Hieronder bespreken we kort de drie soorten dekkingen.

Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

De WA motorverzekering is de meest basisverzekering en wettelijk verplicht voor iedere motorrijder. Deze verzekering dekt enkel schade die jij met jouw motor veroorzaakt aan anderen. Schade aan je eigen motor wordt niet vergoed met een WA motorverzekering.

WA Beperkt Casco

Een WA Beperkt Casco verzekering biedt naast de WA dekking ook een vergoeding voor schade aan je eigen motor door bepaalde gebeurtenissen, zoals brand, diefstal of een aanrijding met dieren. Het is een iets uitgebreidere dekking dan de basis WA motorverzekering, maar nog steeds niet zo uitgebreid als de WA Volledig Casco verzekering.

WA Volledig Casco (Allrisk)

De WA Volledig Casco, ook wel bekend als Allrisk motorverzekering, is de meest uitgebreide dekking. Naast de dekking van WA en WA Beperkt Casco, vergoedt deze verzekering ook schade aan je eigen motor door bijvoorbeeld vandalisme, slippen of een botsing die je zelf veroorzaakt. Deze verzekering is vooral geschikt voor nieuwere motoren met een hogere waarde.

Factoren die de premie beïnvloeden

Bij het afsluiten van een motorverzekering zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de hoogte van je premie. We bespreken hier de twee belangrijkste factoren: leeftijd en ervaring, en het type motor en de waarde.

Leeftijd en ervaring

Over het algemeen geldt: hoe jonger en minder ervaren je bent als motorrijder, hoe hoger je premie zal zijn. Verzekeraars zien jonge en onervaren rijders namelijk als een groter risico op schade. Naarmate je ouder wordt en meer jaren schadevrij rijdt, zal je premie over het algemeen dalen.

Type motor en de waarde

De premie van je motorverzekering wordt ook beïnvloed door het type motor dat je rijdt en de waarde ervan. Een motor met een hogere waarde of een motor met een groter vermogen zal over het algemeen een hogere premie hebben. Bij het afsluiten van een WA motorverzekering motor verzekeren, is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Bespaartips voor je motorverzekering

Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor je motorverzekering. Met deze twee bespaartips kun je mogelijk flink wat geld besparen op je premie.

Jaarlijks vergelijken en overstappen

Door jaarlijks motorverzekeringen te vergelijken en eventueel over te stappen naar een andere verzekeraar, kun je vaak een flink bedrag besparen. Premies en voorwaarden kunnen namelijk veranderen, waardoor je huidige verzekering misschien niet meer de beste keuze is.

Vrijwillig eigen risico

Een andere mogelijkheid om te besparen op je motorverzekering is door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dit betekent dat je bij schade een deel van de kosten zelf betaalt, maar hierdoor wordt je premie wel lager. Het is belangrijk om goed te overwegen of dit voor jou een verstandige keuze is, aangezien je bij schade wel zelf een deel van de kosten moet dragen.

We hopen dat deze gids je helpt bij het kiezen van de juiste motorverzekering. Veel plezier en veilige kilometers op de weg gewenst!