Een verzekering afsluiten, dat hoort erbij. Maar het is wel belangrijk dat je de juiste verzekering afsluit. Niets zo vervelend dat je een verzekering hebt afgesloten maar het niet alles dekt wat je nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld reis en annuleringsverzekering afsluiten gaat kan je al verschillende keuzes maken. Zoals een doorlopende reisverzekering of niet. Maar wanneer je die verzekering afsluit, kijk je weer naar andere eisen dan wanneer je een woonverzekering gaat afsluiten. Want je woning blijft op één plek staan. En wanneer je reist dan vlieg je de wereld over en daar komen andere gevallen bij kijken dan wanneer je thuis op de bank zit. Want hier kijk je weer wat je nodig hebt voor een inboedel en aansprakelijkheidsverzekering. En dat zijn net wat andere eisen dan een reisverzekering. Maar het is wel belangrijk voor alle gevallen dat je de juiste verzekering hebt afgesloten.
Waar moet je allemaal op letten tijdens het afsluiten van een verzekering?
Als je een verzekering wilt afsluiten of vergelijken, let dan naast de premie en het mogelijke eindkapitaal, ook op de voorwaarden van de verzekeraar (wat is wel en wat is niet verzekerd) en op de mogelijkheden om de verzekering aan te passen of te laten stoppen.
Een verzekeringsmaatschappij mag de voorwaarden van een verzekering wijzigen, zodra een nieuwe verzekeringsperiode ingaat (contractverlenging). Dit is bij een schadeverzekering, zoals een woon- of autoverzekering één keer per jaar. Het kan hierdoor zijn dat voor u relevante polisvoorwaarden worden aangepast, waardoor een andere verzekering wellicht een dekking biedt die beter bij uw persoonlijke situatie past.
De meeste verzekeraars hebben in hun voorwaarden een zogeheten ‘en bloc clausule’ opgenomen. Hierdoor kunnen ze de voorwaarden of premie voor een groep verzekerden tussentijds en eenzijdig wijzigen. Als het een verslechtering voor jou is, en dit komt niet door een wettelijke maatregel, kun je de verzekering vaak opzeggen. Als in de voorwaarden geen opzegmogelijkheid wordt aangeboden, kun je een klacht indienen. De AFM houdt toezicht op hoe verzekeraars communiceren over premieverhogingen via zo’n clausule en hoe een dergelijke verhoging strookt met hun polisvoorwaarden.
Kom je er zelf niet helemaal aan uit. Dan kan je altijd nog hulp inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het vergelijken van verzekeringen. Zo zijn er verschillende vergelijkingssite waar jij informatie en tips vandaan kan halen. Zo kan jij goed kijken welke verzekering van welke verzekeringsmaatschappij juist goed bij jou past. Want het is niet zo dat elke verzekering goed bij jou past. Iedereen heeft andere behoeftes en daarom zijn er ook zoveel verschillende verzekeringen en maatschappijen die worden aangeboden. Daarom is het goed om je even goed te oriënteren voor je daadwerkelijk zomaar een verzekering afsluit.